8.000 liter water voor het maken van een T-shirt? Het kan echt anders!

Onze missie is om het bedrijfsleven groener te maken daarom vertellen we jou graag waar je op kunt letten bij het uitzoeken van eerlijke bedrijfskleding.

Eerlijke productie

Laatst sprak ik met Rick Schurink van Texet Benelux, enthousiaste verkoper van 100% ecologisch Fairtrade katoen voor de promotionele branche.
In september 2016 heeft Texet Benelux (oorspronkelijk Zweeds bedrijf) het merk Cottover opgericht, omdat zij een groot voorstander zijn van duurzaam ondernemen. De vraag naar eerlijke en ecologische bedrijfskleding wordt steeds groter. Ook bij de overheid en grote bedrijven. Door ecologisch en Fairtrade te verbouwen worden er geen pesticides, geen genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) en geen kunstmatige mestsoorten op de plantages meer gebruikt.

“De vraag naar eerlijke en ecologische bedrijfskleding wordt steeds groter”

En dat verbetert ook de werkomstandigheden van de boeren. Iedere dag zijn er 100 miljoen huishoudens afhankelijk van de katoenplantages.
Scandinavië en de Benelux zijn dan ook dé voorvechters van duurzaam ondernemen in de promotionele branche in Europa.

Eerlijke productie gaat verder dan mest en grondsoorten. Ook de manier waarop mensen worden behandeld is belangrijk. Krijgen arbeiders een eerlijk loon? Kunnen ze veilig werken? En hoe zit het met kinderarbeid en arbeidsomstandigheden? We hebben het dan écht over Fairtrade. Door Fairtrade bedrijfskleding te kopen, draagt jouw bedrijf positief bij.
Als we dat allemaal doen heeft dat écht impact op de armoede in de wereld.
Fairtrade is dus zeker een label dat meer aandacht verdient!

De katoenindustrie

Katoen is het meest vervuilende gewas ter wereld. Dat komt door de vele pesticiden, genetisch gemanipuleerde zaden en kunstmatige mestsoorten die hierbij gebruikt worden. Het schoonmaken van het katoen kost daarna nog eens heel veel water. Voor de productie van één T-shirt is gemiddeld 8.000 liter water nodig. Dat staat gelijk aan bijna 70 douchebeurten. Dat realiseren we ons meestal niet.

Stof recyclen

Het is mogelijk stof te recyclen; je wint dan materiaal terug uit oude producten en gebruikt het nog een keer, bijvoorbeeld door garen te maken van PET flessen of recyclen zodat de stof helemaal afgebroken wordt tot losse moleculen en dan weer omgezet in stoffen. Het resultaat is een zuivere, sterke vezel.

Maar deze methode kost veel geld. Daarom wordt meestal gebruik gemaakt van een mix van stoffen zoals 5-10% gerecycled katoen. Een product dat zegt gerecyclede materialen te gebruiken moet voor tenminste 5% van het gewicht uit aantoonbaar gerecycled materiaal bestaan.

Wil jij eenvoudig weten waar je op moet letten?

Hier vind je een link met labels waar je op kunt letten bij het aanschaffen van kleding, waaronder onderstaande labels.

Kleding certificaten.jpg

Eco Giving staat voor duurzame relatiegeschenken en dus ook op het gebied van duurzame promotionele kleding. Denk nog eens na bij een volgende bestelling, welke kleding je als bedrijf wilt dragen. Wij helpen je graag verder, want: Samen maken we een duurzamere, betere wereld!

 

© 2016 - 2024 Eco Giving | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel